Satu kajian di Jepun mengesahkan bahawa jenis ikan yang tidak
bersisik membawa risiko yang tinggi kepada kesihatan. Samada ikan jenis
dari laut atau sungai seperti patin dan keli atau ikan laut seperti
pari(sekadar menyebut). Risiko ikan jenis tidak bersisik adalah kerana
ia mengandungi kandungan RAKSA (MERCURY) yang tinggi dari ikan bersisik.
Kesan raksa kepada seorang wanita mengandung yang kerap makan ikan
tidak bersisik , insya ALLAH bakal melahir bayi `down syndrome’ . Kesan
raksa yang lain adalah kandungan toksid yang tinggi dalam darah yg
menjurus kepada penyakit kronik.
“Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang
halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana
sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu..”(Al
Baqarah, 2:168)
Oleh kerana makanan dan minuman adalah penting untuk keberterusan
umat manusia, maka Allah telah memberi panduan yang terang tentang apa
yang boleh dimakan dan apa yang tidak. Sebagai tambahan, kita juga telah
diberi tunjuk ajar tentang adab dan sikap dalam makanan. Secara
langsung, makan dan minum telah menjadi satu cara untuk menunjukkan
kesyukuran kepada Allah swt, dan dengan mematuhi peraturan syariah,
seseorang itu telah menunjukkan komitmen beliau kepada agamanya.
Kita dibenarkan memakan sebarang ikan asalkan ia mempunyai sisik.
Makhluk laut yang lain seperti ikan paus, yu, ketam dan lain adalah
haram. Satu-satunya pengecualian adalah udang, yang mana dibolehkan
untuk dimakan.
Untuk membolehkan ikan itu halal dimakan, maka ia mesti diambil dalam
keadaan hidup dari air tanpa mengira siapa yang menangkap atau cara
menangkapnya. Untuk lebih lanjut, baca di sini.
Kajian saintifik telah semakin maju dan semakin ramai doktor dan
pakar pemakanan menggalakkan penambahan ikan atau minyak ikan sebagai
sebahagian dari diet. Kajian menunjukkan memakan ikan sekali atau 2 kali
seminggi akan membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah, yang
mana merupakan sebab utama penyakit jantung.
Ikan bukan sahaja merupakan makanan yang mudah dan cepat untuk
disediakan, malah ia mudah dihadamkan, berprotein tinggi, rendah
kandungan sodium dan kalori. Ini dapat difahami apabila para pengguna
yang mempunyai kesedaran kesihatan sudah mula menjadikan ikan sebagai
alternatif kepada daging merah.
Berhati-hati dengan ikan tanpa sisik
Sangat menarik diperhatikan, peraturan makanan Kosher (agama Yahudi)
turut mengharamkan memakan ikan tanpa sisik. Ini telah menyebabkan
banyak sekali makanan yang lazat seperti kerang,siput,ketam,belut dan
lain-lain “dibuang” dari senarai makanan.
Jelas sekali Tuhan yang maha esa mengetahui perkara yang mana
bertahun lamanya untuk saintis membuat penemuan. Sekarang kita
mengetahui bahawa ikan yang bersisik mempunyai sistem penghadaman yang
menghalang penyerapan racun dan toksin ke dalam daging mereka.
Ikan keli adalah contoh ikan tidak bersisik. Ikan pembangkai ini
mempunyai sistem panghadaman yang menyerap toksin dari air. Ketam,
lobster, kerang dan sotong tidak mempunyai sisik dan diketahui bertoksid
tinggi. Mereka menyerap segala toksin secara semula jadi dari air di
sekeliling mereka. Menarik juga untuk diketahui bahawa lobster dan ketam
adalah krustasia yang merupakan sebahagian dari keluarga antropod,
termasuklah lipas, labah-labah dan lipan.
Wallahualam.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar